Valley House

Bean Buro has been appointed to refurbish a 2,500sqft apartment in Jardine’s Lookout, Hong Kong. Located at the bottom of a hill, the apartment is surrounded by natural views of green trees and far sight of the city.

The brief is to house three generations under one roof. The previous existing apartment became tired and dated, and no longer suited the needs of the occupants: a mature couple and a younger couple, with a baby. The challenge is to create a home that builds on the social relationships and interactions of the residents, while still creating a high level of privacy and independence.

“The main challenge centred on the social relationships of the residents. We wanted to create a feeling of privacy and independence while still offer opportunities for inter­action,”
— Kenny Kinugasa-Tsui
“The social island is all about bringing the family together – for coffee in the morning, for casual meals and drinks in the evening,”
— Lorène Faure
 
 
 

The private spaces are considered as ‘small studio apartments’ within the big apartment. A timber lined corridor differentiates the private quarters, with concealed doors to the private bedrooms suites.

The artworks were curated with a fairy tale theme with the joining of humans, trees and nature.

The centre piece of the communal space is a “social island bar” which superimposes itself between the lounge and the open kitchen. This element is made of white marble, incorporating a bio-fuel fireplace beneath an artwork by late architect Zaha Hadid. This encourages social interaction in the morning as a cooking island, a breakfast bar and an aperitif area. Frame-less glass partitions divides halfway between the bar table to contain cooking smell inside the kitchen if needed.

The colour scheme is inspired by the external topography. A calming green colour for the feature wall is a subtle reference to the greenery, as a way to create a dialogue with the outside. This feature wall begins at the entry foyer, and connects the dinning space, living lounge all the way into the open kitchen. It also functions as a high density storage wall, with concealed antiques, and other day to day utilities. 

The master bedroom suite features a glass-enclosed bathroom complete with a double sink, shower and a custom-made Japanese tub, and a wooden staircase leading up to a small “secret” study in the attic, a space that was refurbished from an un-used water tank for the building.

A guest room was designed to future proof to become a baby room. In order to be multifunctional, a raised platform with built-in storage underneath, can fit a crib, a toddler bed and eventually a double mattress for a young adult.

Project data

Bean Buro Team
Design directors: Lorène Faure, Kenny Kinugasa-Tsui
Senior designer: Isabella Ducoli
Designers & assistants: Michelle Ho

Contractor / Project Manager: R&C Engineering. Co. Ltd

Client: Private