Rooms By The Sea

Bean Buro has designed a series of 240sqft (22.2sqm) micro apartments in Kwai Chung Hong Kong as part of a residential development exploring the architectural potentials of extremely confined living. Inspired by the paintings of Edward Hopper, the concept is that of a transitory space - simultaneously reflecting the dynamic lifestyles of Hong Kong urban dwellers, while creating a calm internal environment. 

Hong Kong residents are presented daily with the paradox of shrinking living spaces versus the increasing need for storage. People need things, but often do not want to look at the accumulation of these items. The aim was to create a calm space for reflection - allowing inhabitants to personalise their space with sentimental personal objects, while providing methods to conceal other, less special, possessions.

 

 

 
 
 
 The result is a flexible space with a highly efficient storage system defined by three sliding panels - allowing the micro-apartment to transform rapidly between fully open, semi-closed, or completely closed. Home alone? Slide the panels open. Guests over? Hide the unmade bed by sliding them closed. A central feature is the curved, soap-like volume that contains the bathroom and features display niches. High level storage for rarely used items is located above this volume, and is accessible via a sliding ladder, while additional storage is provided under the raised bed unit. An efficient, open kitchen module with flip down table allows residents to cook and prepare meals in a small area of space. 

The result is a flexible space with a highly efficient storage system defined by three sliding panels - allowing the micro-apartment to transform rapidly between fully open, semi-closed, or completely closed. Home alone? Slide the panels open. Guests over? Hide the unmade bed by sliding them closed. A central feature is the curved, soap-like volume that contains the bathroom and features display niches. High level storage for rarely used items is located above this volume, and is accessible via a sliding ladder, while additional storage is provided under the raised bed unit. An efficient, open kitchen module with flip down table allows residents to cook and prepare meals in a small area of space. 

Similar to Hopper’s famous painting ‘Rooms by the Sea’, Bean Buro’s canvas paintings depict the play of natural light in an internal space, creating an evocative metaphor for silence and solitude. 

 

Project data

Bean Buro Team
Design director: Lorène Faure, Kenny Kinugasa-Tsui
Senior designers: Laia Martinez Sitja, Pauline Paradis
Designers & Assistants: Aimee Daniels

Client: Confidential developer