Cabinet of Curiosities

Bean Buro has removed a number of internal walls from a 2,000 sqft (1855sqm) apartment in Pok Fu Lam - transforming a dark, cellular layout into an open, light-filled space. 

The brief was to create a natural and calm space for a Belgian / Chinese couple - maximizing daylight and views, to provide storage for their large recreational items, and to propose methods of displaying and storing the client’s large collection of curious objects, including antique western history books, contemporary Chinese art and ancient sculptures.  

A full height, faceted timber panelled wall, with a delicate pattern of display niches and intricate shadow gaps, begins from the entrance, and extends deep into the rear of the open kitchen, creating a continuous backdrop - linking the foyer, lounge, dining area and kitchen together. The timber panels conceal a system of high density storage - including shoe racks, storage for kitchenware and equipment, as well as a walk in wardrobe for outdoor sports gear and bicycles. 

Bean Buro_Cape Mansions_Axo_02.jpg
 
 
 

The concept was to remove all dead and unused spaces from the apartment by replacing a number of internal walls with a series of foldable partitions to create flexible zoning. A hobbies room, which remains open most of the time to allow maximum daylight across the apartment, can be closed over and used as a private guest room when required. 

The previous corridor effect has been completely removed by extending the living room display shelves – folding them around the corner into the reading/study room, where they become a curated display of decorations and concealed storage. 

Full height mirrors are lined at the windows and wall junctions to extend the panoramic view of the ocean, and to bring natural daylight into the deepest corner of the apartment. Roller blinds can be controlled electronically, and scene lighting control is used to create a range of atmospheres throughout the day to correspond to the changing colours of the horizon.

Project data

Bean Buro Team
Design director: Lorène Faure, Kenny Kinugasa-Tsui
Designers & assistants: Katherine Leung, Michelle Ho, Aimee Daniels

Contractor / Project Manager: R&C Engineering. Co. Ltd

Client: Private