Butterfly Screens for Boundary Street

Bean Buro’s proposal for this 2045 sqft apartment located in Kowloon Tong, draws inspiration from the immediate site - Boundary Street. The street has a strong historical and geographical significance, as it is known to be the dividing line between Kowloon and the New Territories. The flat is home to two generations of one  family – the parents and their daughter. Each generation occupies a dedicated area of their own, but gather within a communal space located at the heart of the apartment. Therefore zones of occupation and how they are linked together served as the backbone of the narrative that shaped the design and layout of this flat.

The apartment is divided into two distinctive private ‘Cocoons’ for the daughter and the parents. Nests and cocoons are protective structures instinctively built by animals to shelter themselves, which act as a safe and comfortable enclosure. By designing cosy, defined spaces, the home becomes a refuge from the bustle of the city. The communal area becomes the ‘Butterfly’, an inviting space for family interactions and vibrant social moments that serves as a connection between sleeping quarters. The family home has always been a gathering place for friends and relatives and deserves a proper gallery space that showcases the collection of the family. The communal space then becomes a gallery and exhibition area for the display of family photographs, artwork, offering a warm welcome to visitors.

Different palettes of materials and colours are present throughout the project, defined by areas and responding to the individual tastes of each family member. The communal area then becomes a tasteful reunion of the young and fresh tastes of the daughter with the elegant and classical style adopted by the parents. Both languages are brought together to create a contemporary approach to a more traditional forms of design.
— Lorène Faure, co-founder of Bean Buro
6_Bean Buro_Residential_Boundary Street_Photos.jpeg
 
Both studios are separated from the communal area by key ‘boundary’ screens inspired by the intricate patterns of butterfly wings. While these screens are all visually tied by a universal pattern design, they differ in porosity depending on the location. As a threshold between public areas they stay semi-open, but become fully solid when dividing a private space to another. These screens act as agents that create a sense of enclosure and division in this vast space, whilst still keeping the visibility and the space semi-open.
— Kenny Kinugasa-Tsui, co-founder of Bean Buro

For the retired couple, the suite offers a large bedroom with a vanity desk and a very generous bathroom of white marble with textured lines expressed through verticality to emphasise the grandiosity of the space. In this part of the flat, wood tones are darker and copper metal details are introduced in a contemporary interpretation of a traditional English style, favoured by the parents.

As part of the communal area, is 1800 sqft of rooftop space, accessible from the flat by a private staircase in a textured terrazzo finish. Both floors and walls are contrasted using inverted coloured materials. On the roof, each members of the family can gather for different activities. Zones are divided by using a subtle floor change. The wood pattern direction changes from one island to another and each ‘island’ is surrounded by strips of pebbles that emphasizes the floor differentiation. Therefore, the dancing area, the gardening area, the barbecue/dining area and the more isolated lounge areas cohabit in harmony without disturbing the flow.

On the other side of the flat, the daughter’s suite is mainly open with a bedroom that includes a reading area and a study space by the window with a large seating area dedicated to gatherings in her private studio. The design choices in this space reflect a younger atmosphere using brighter wood and contrasted fabrics such as vibrant green velvet, brown leather and yellow patterned fabrics. 

 

Bean Buro Team: Lorène Faure, Kenny Kinugasa-Tsui, Pauline Paradis, Isaac Tam

Client: Private

Year: 2018

 

You may also like...