Boathouse

In response to the growing work-from-home culture, Bean Buro transformed an apartment with large panoramic windows facing the harbour in Aberdeen into a balanced, calm and dynamic home office for a French couple with three cats.

The design involved the demolition of two existing partition walls, transforming the space from a cluttered apartment with three cellular bedrooms into an open studio apartment. The opening up of the spaces create panoramic window views, allowing the external boating environment to be experienced from inside.

 

 

 

 

Bean Buro_‘Boathouse’ Apartment in Aberdeen_concepts.jpg
 
 
 

The timber joinery surfaces were conceived as a ‘cat’s landscape’ that would rise and fall to provide a range of functions - wrapping the entry space with full height hidden storage doors, it then falls to seat-height along the panoramic windows to provide informal seating along the bay. Rising again as a half-height timber wall, it partitions the office and the lounge while preserving open panoramic views at eye level. The main ‘Bean Table’ is an extension of this landscape, and is lit by two large pendant lights – forming the centrepiece of the lounge. This bespoke CNC cut table shape is wiggly and playful, acting as a meeting table by day and dining table by night.

The material palette is calm and refreshing, with a tranquil sea-blue colour chosen for the continuous blue ‘ribbon’ wall that floats and connects through all the different areas, and acts as the main spatial element for storing and displaying personal items

The bedroom is separated from the main space by a concealed door, and contains an island bed unit, which faces the panoramic windows, allowing the scenery to be fully experiences. Full height mirrors are installed at the edges of each room’s end walls to extend the effect of the panoramic windows. The resulting experience is connected, intuitive and calm.

The bedroom is separated from the main space by a concealed door, and contains an island bed unit, which faces the panoramic windows, allowing the scenery to be fully experiences. Full height mirrors are installed at the edges of each room’s end walls to extend the effect of the panoramic windows. The resulting experience is connected, intuitive and calm.

Project data

Bean Buro Team
Design directors: Lorène Faure, Kenny Kinugasa-Tsui

Contractor / Project Manager: R&C Engineering. Co. Ltd

Client: Private


Awards
2015 - Architizer A+ Award Finalist - Boathouse Living Space
2015 - Silver A' Design Award Winner - Boathouse Living Space
2013 - 'Best 10' APIDA Asia Pacific Interior Design Awards - Boathouse Living Space